Ugrás a főoldalra

Kapacitásbővítő beruházás a Makár Pékségnél

A pályázathoz kapcsolódó adatok


 • a kedvezményezett neve: „Makár és Fia” Sütőipari és Kereskedelmi Kft.
 • a projekt címe: Kapacitásbővítő beruházás a Makár Pékségnél
 • a szerződött támogatás összege: 13.736.566,- Ft
 • a támogatás mértéke: 70,0 %
 • a projekt tartalmának bemutatása: Csatoltan a felsorolás alatt
 • a projekt tervezett befejezési dátuma: 2017. 08. 31.
 • a projekt azonosító száma: GINOP-1.2.2-15-2016-02652


A projekt tartalmaA vállalkozásunk 1996 augusztusában alakult. és kezdetektől családi vállalkozás formájában működik. Az előállított pékipari termékeinket saját látványpékségben értékesítjük, illetve több boltnak, üzletnek, önkormányzatnak és konyhának szállítunk. A jelenlegi gépparkkal és technológiával 70-80 féle friss pékárut és 20 fajta fagyasztott terméket tudunk előállítani.

A projekt keretében új pékipari termelő berendezések beszerzése valósul meg illetve az új eszközök és az üzem gépparkja energiaigényének kielégítése céljából új megújuló energiatermelő eszközök beszerzése történik meg. Mivel a termelés 2x8 órás műszakrendben történik ezért a gépek cseréje, karbantartása elhelyezése a szigorú higiéniai feltételek mellett nem megoldható. Ezért az új kemence egy külön helyiségben kerül telepítésre, ami nem zavarja és hátráltatja a termelést. Beszerzésre kerülő termelő eszközök:

 • 1 db Real Forni szerelt etázs kemence, mely képes kenyér, péksütemény és apró pékáru sütésére is. Egyenletesebben süt, ezáltal szebb lesz a termék és nem kell manuális beavatkozás a termékek forgatásához, mozgatásához. A kemence energiatakarékos kivitelben készül.
 • 1 db szalagos kiflisodró gép
 • 1 db asztali szeletelő gép
 • 1 db tészta osztó- gömbölyítő gép, mely a kézi osztást és gömbölyítést „száműzi”. Megkönnyíti, könnyebbé és lerövidíti a kiflik, zsemlék, sütemények feldolgozását.

A pékipari berendezések vállalkozás székhelyén kerülnek üzembe helyezésre. Ezen túlmenően egy 28,08 kWp teljesítményű napelemes rendszer beszerzése és telepítése történik meg. A rendszerben 108 db egyenként 260 Wp teljesítményű napelem panel kerül kihelyezésre. A fotovoltaikus rendszerrel éves szinten hozzávetőlegesen 34 tonna üvegházhatású gáz kibocsátás csökkenés érhető el.

Az új berendezések segítik a vállalkozás által foglalkoztatottak munkáját, mivel hatékonyságuk megelőzi a régi berendezésekét, ez is kapacitásnövelést jelentő tényező. A fejlesztés a kapacitás növekedés által az exportpotenciált is erősíti. A vállalkozás jelenleg nem exportál, de a technológiai korszerűsítés és kapacitásbővítés alapot ad arra, hogy a szomszédos országokban új vevőket és értékesítési csatornákat keressen. A felsorolt gépek beszerzésével a vállalkozunk versenyképessége nő, ezáltal a külföldi piacok is elérhetőek lesznek számunka és exportból származó árbevételre is szert tehetünk. Az előállított termékek jövedelmezőségi szintje szintén nő, mivel az előállítás fajlagos költsége csökken az energiatakarékos, hatékony és modern berendezések által. Az általunk alkalmazott technológia a hagyományos házi jellegű kovászos eljárást képviseli. De az új gépek beszerzésével növelni tudjuk a jelenleg is gyártott és forgalmazott reform, magvas, rozs és egészséges életmódhoz kapcsolódó (szénhidrát csökkentett, teljes kiőrlésű) termékek gyártását. A projektünk rövid távú célja a vállalkozás költséghatékonyságának és a tevékenységeink jövedelmezőségének erősítése, a piaci részesedésünk növelése, hálózatokba való bekapcsolódás. Az előállított termék minősége egyenletes, pontos lesz, ami a helyi közétkeztetési hálózatokba, valamint a multinacionális cégekhez beszállítóként való csatlakozás során alap követelménynek számít.

Hosszú távú célunk a vállalkozás és a kistérségek gazdasági helyzetének erősítése, ezáltal további beruházások megvalósítása. A vállalkozásunk növekedése akár új alkalmazottak foglalkoztatását is eredményezheti a jövőben.

  • ginop 1 2 2 15 2016 02652 c fekvo nyomdai